Hírek

Módosulnak az energetikai pályázatok!

Várhatóan hat ponton változtatnák meg a korábban már kiírt, de gyenge pályázói érdeklődést generáló két megújuló energiás kombinált hiteles uniós pályázatot. A könnyítésre azért van szükség, mert az összesen 103 milliárd forintos keretnek csak a tizedére érkezett eddig igény, ezért július 20-án mindkettőt felfüggesztette az illetékes hatóság az átdolgozás érdekében.

Várható főbb módosítások:

 • feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, illetve ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt, azaz az eddigi 3 millió forintos belépési szintet lefelezhetik.
 • A műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap.
 • A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás.
 • Az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett.
 • Ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni.
 • Az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól.

 

Támad a Gazella!

Augusztus 14-től lehet benyújtani azt az előminősítő lapot, amelynek sikeres elfogadása után pályázni lehet a gyors növekedésű, ún. gazella cégeknek szóló 33,57 milliárd forintos keretösszegű uniós felhívásra. A pályázati anyag benyújtására majd szeptember 14-től lesz lehetőség.

A GINOP 1.2.7-17 támogatási konstrukció a nagy növekedési potenciállal rendelkező feldolgozóipari mikro-, kis- és középvállalkozások komplex módon történő kapacitás bővítéseit támogatja, előnyben részesítve az Ipar 4.0 technológiai megoldások alkalmazásait. Kiemelt cél a termelőkapacitásuk és hatékonyságuk, ill. versenyképességük növelése, továbbá beszállítói tevékenységük bővítése és kiterjesztése.A konstrukció keretén belül történő támogatás jogosultsági alapfeltétele, hogy a támogatást igénylő KKV az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által lefolytatott előminősítési eljárás keretében megszerezett minősítő tanúsítvánnyal rendelkezzen.

A támogatást mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik 1 hónapon keresztül. Egy – egy nyertes pályázó 25 millió forint és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhet.

 

Közel 80 ezer kifizetett nyertes

A 2014–2020-as fejlesztési ciklusban 525 felhívás jelent meg Magyarországon 9353 milliárd forint értékben. A július 24-i statisztikai adatok szerint eddig összesen 77 096 nyertes pályázót fizettek ki mintegy 2701 milliárd forint értékben, ebből közel 1000 milliárd forintot idén folyósítottak. A támogatott projektek száma az elmúlt héten hétszázzal emelkedett, szinte teljes egészében a Vidékfejlesztési programnak köszönhetően. Így már 60 292 támogatói döntés született a ciklusban, ami 6355 milliárd forint odaítélését jelenti.

 

Turisztikai pályázat felfüggesztése

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott VP6-6.4.1–16 Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása című felhívás vonatkozásában, a kötelezettségvállalási keret kimerülésére tekintettel, a Felhívás 4.3. pontjában foglaltak és a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 53. § (1) és (1a) bekezdése alapján az Irányító Hatóság a támogatási kérelmek benyújtásának lehetőségét 2017. július 13. napján 00 órától felfüggeszti.

 

752 céget hirdettek ma nyertesnek GINOP pályázatokban!

2017 juniusában 752 mikro-, kis- és középvállalkozás 15,5 milliárd forintot nyert el fejlesztésekre, beruházásaik támogatására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), míg 69 konzorcium több mint 66 milliárd forintot fordíthat kutatásfejlesztésre szintén a GINOP-ban, így a 81,5 milliárd forintos támogatásból több mint 121 milliárd forint összköltségű fejlesztések kezdődhetnek el – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön.

Rákossy Balázs tájékoztatása szerint 592 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert 12 milliárd forintot kapacitásbővítő beruházások támogatására, a fejlesztések összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. A vállalkozások eszközöket, gépeket vásárolhatnak, illetve a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vagy információs technológia-fejlesztésre is fordíthatják a támogatásokat. Ezáltal javul a vállalkozások technológiai felkészültsége, versenyképessége és erőforrás-hatékonysága – közölte

Emellett 106 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el több mint 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a pályakezdőket segítő gyakornoki programban. A támogatott projektekben 367 gyakornok dolgozik majd. A nyertesek bér- és járuléktámogatást kapnak a gyakornok foglalkoztatásához kilenc hónapon keresztül.

 

Módosult a fiatal gazda támogatás benyújtási határidejének kezdete

 Módosult „A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás” című pályázati felhívás támogatási kérelmeinek benyújtási időszakát. A megjelent módosítás szerint a kérelmeket 2017. március 1. helyett, 2017. március 16-tól nyújthatják be a fiatal gazdálkodók. A felhívás keretében újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás támogatására, az üzleti tervben vállalt, azzal szorosan összefüggő és ahhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére nyerhető 40.000 eurónak megfelelő forintösszeg.

A Miniszterelnökség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a felhívás tartalmával kapcsolatban további módosítások, szigorítások is hamarosan megjelennek annak érdekében, hogy a kormányzati célokkal összhangban, csak a valós gazdálkodói tevékenységet folytató gazdálkodók nyújthassák be támogatási kérelmeiket.

 

GINOP-1.2.2-16 felfüggesztés

A “különösen nagyszámú támogatási kérelem” beérkezésére és a rendelkezésre álló keretet meghaladó támogatási igényre hivatkozva a kiírók  azt közölték, hogy március 7-én déli 12 órától átmenetileg szünetelni fog a második legnépszerűbb uniós kapacitásbővítési pályázat beadhatósága.

 

Kertészeti gép – felfüggesztés

A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt „A Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása” című pályázat felfüggesztéséről döntött az Irányító Hatóság. A kiírásra eddig 27 milliárd forint igény érkezett.

A pályázatra a mezőgazdasági termelők, illetve csoportjaik 2017. január 6-tól kezdhették meg támogatási kérelmeik benyújtását. Az Irányító Hatóság közleménye értelmében erre legkésőbb 2017. március 6-án 24 óráig lesz lehetőségük. Ezt követően a felhívás – a forráskeret kimerülése miatt – felfüggesztésre kerül.

 

A legnépszerűbb EU-pályázat keretét már a délelőtt sikerült kimeríteni

2017. január 15. napján éjféltől kezdve adható be a legnépszerűbb, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett kapacitásbővítő pályázatok. A hivatalos pályázati oldalon található statisztikák szerint,  a GINOP-1.2.1-16 pályázat kerete (18 milliárd forint) a délelőtti órákban  kimerült.  A beadás kezdetétől eltelt 10 óra után már 20 milliárd forint az igényelt támogatás összege. Fontos megjegyezni, hogy a pályázat bírálása pontozás alapján, nem pedig érkezési sorrend alapján történik. A másik népszerű pályázat esetében (GINOP-1.2.2-16) is nagy az érdeklődés, már a keretösszeg felére érkezett igény.

 

Gyakornoki Program első nyertesei

A 25 év alatti szakképzetek támogatására kiírt  Gyakornoki Program pályakezdők támogatására című (GINOP-5.2.4-16 kódszámú) felhívás keretében az első értékelési körben 44 pályázat nyert el összesen több mint 360 millió forintot. A program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés elősegítésén túl a megszerzett szakképesítések hasznosulásának elősegítése, a fiatalok korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, ezzel a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése. Két ügyfelünk is bekerült az első körös értékelésbe, ahol összesen 23 milliós összegű támogatást nyertek el 10 fő gyakornok foglalkoztatására.  További nyertesek a jövő év elején várhatóak!

Fiatal gazdák, figyelem!

A kormány a 2020-ig tartó uniós időszakban a Vidékfejlesztési Programban külön alprogram keretében támogatja a fiatal, 18 és 40 év közötti gazdálkodókat, hiszen a generációváltás és a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú megtartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő szakmai képzettséggel és gyakorlattal rendelkező fiatal gazdálkodók helyzetbe hozása.

A most megjelent 38 milliárdos keretösszegű felhívás keretében újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás támogatására, az üzleti tervben vállalt, azzal szorosan összefüggő és ahhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére nyerhető forrás. A fiatal gazdálkodók 40.000 eurónak megfelelő forintösszegre nyújthatják be igényüket. Az elnyert támogatást öt éves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg céljaik megvalósítása érdekében. A gazdáknak két hónap felkészülési idejük lesz, ugyanis a pályázatokat csak jövő március 1-től lehet majd benyújtani.

 

Vidékfejlesztési pályázatok évzáró értékelése

Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára december közepén Balkányban a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös agrárfórumán tartott előadást.

Kis Miklós Zsolt szerint mozgalmas évet tudhat maga mögött a hazai vidékfejlesztés. Az államtitkár elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program elfogadása óta összesen 43 pályázati felhívást ismerhettek meg a gazdálkodók, 986 milliárd forint értékben. Ezek közül 36 felhívás közvetlenül beruházási jellegű volt, melyeknek kerete a 660 milliárdot is meghaladja. A döntések és a kifizetések 2017-ben felgyorsulnak, hogy a rendelkezésre álló közel 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás 2018 év végéig eredményesen felhasználásra kerüljön. Kis Miklós Zsolt felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy az uniós csatlakozás óta először nyílt lehetőség arra, hogy egy vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatás esetében előleget lehessen fizetni a gazdálkodók számára.

Az államtitkár az előadás keretében kitért még az idei évben megjelenő további pályázati felhívásokra is. Mint mondta idén még több felhívás megjelentetését tervezi a Miniszterelnökség. Ezek között kiemelendő a fiatal gazdálkodók induló támogatására külön alprogram keretében kiírandó 37,75 milliárd forintos felhívás. Emellett még a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére is mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a tárca.

 

Telephelyfejlesztés? Itt az utolsó óriási lehetőség!

A Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék a napokban meghirdetett 10 új uniós hitel- és kombinált hitelprogram egyik pályázati felhívása. Ez már a sokadik pályázati lehetőség, mely kifejezetten a vállalkozások kapacitásbővítésére fókuszál, hiszen 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is volt alkalma a pályázóknak, hogy fejlesszék elavult eszközparkjukat, illetve informatikai berendezéseiket uniós forrásból.
Jelenleg a cégvezetők a pár napja újranyitott két legnépszerűbb GINOP-os pályázatra, illetve a nulla százalékos hitelre tudják benyújtani kérelmeiket. A most bemutatandó kombinált hiteltermék az utolsó nagy lehetősége a kkv-knak, hogy a 2014-2020-as ciklusban komplex, több tízmillió forintos méretű fejlesztéseket hajtsanak végre, mert immár a teljes pályázati keretösszeg döntő részét kiírta a kormány. Fontos azonban tudni, hogy erre a kombinált pályázatra csak jövő január végétől lehet benyújtani a támogatási igényeket.

 

12 pályázat jelent meg a napokban a KKV-k részére!

2016. utolsó heteiben összesen 12 pályázat jelent meg a hazai KKV-k részére, melyek keretében több mint 573 milliárd forrás áll rendelkezésre a vállalkozások kapacitásbővítési, beruházási, piacra lépési, energetikai fejlesztéseire, valamint kutatás-fejlesztési projektek megvalósítására. A pályázatok 2017 első negyedévében lesznek beadhatók.

Várhatóan a legnépszerűbbek a következők:

 • GINOP-1.2.1-16 – Mikro-, kis-és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése
 • GINOP-1.2.2-16 – Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása
 • GINOP-1.2.3-8.3.4-16 – Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében
 • GINOP-3.1.2-8.2.4-16 – Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis-és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása
 • GINOP-3.2.2-8.2.4-16 – Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása
 • GINOP-4.1.1-8.4.4-16 – Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel

 

Megérkeztek a legnépszerűbb uniós pályázatok

Megjelent a két legnépszerűbb gazdaságfejlesztési pályázat (GINOP-1.2.1-16, GINOP-1.2.2.16), melyeknek összesen a keretösszege 39 milliárd forint. Támogatási kérelmeket mikro-, kis és középvállalkozások nyújthatnak be. A pályázatok keretében lehetőség nyílik új eszközök beszerzésére, IT fejlesztésre, infrastrukturális és ingatlan beruházásokra, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására és online megjelenés kialakítására. Az egyik felhívás keretében a pályázók 25 és 250 millió forint összeget pályázhatnak, míg a másik konstrukció esetében 5 és 25 millió forint összeget igényelhetnek fejlesztéseikhez. A Közép-magyarországi régió területén megvalósuló fejlesztés nem támogatható egy felhívás esetében sem.

 

Így állunk most az EU-források felhasználásával

A csütörtöki uniós fejlesztéspolitikai konferencia keretében nagy bejelentést tett Lázár János, aki felfedte az EU-források felhasználása és azok haszonulása mellett a teljeskörű uniós pénzfelfüggesztés elkerülése érdekében Brüsszellel kötött alku hátterét is.

 • A kormány a 2007-2013-as ciklust forrásvesztés nélkül fogja zárni, noha 2013 körül még a miniszterelnök sem hitt ebben, de aztán intézményrendszeri változások történtek és így felpörögtek a kifizetések, ami irreális alapot teremtett a 2016-os GDP-növekedéshez, de ez volt az ára a teljeskörű forráslehívás céljának
 • A tervezett kifizetés 2000 milliárd forint volt, a tényleges kifizetés 1600-1700 milliárd forint lesz, messze meghaladva sok gazdasági elemző 1000 milliárdos várakozását.
 • Az uniós pályázatok esetében minden pályázatra legalább 3-4-szeres túligénylés mutatkozik
 • November 21-ig a 2014-2020-as ciklus terhére 291 db pályázati felhívás jelent meg 6746 milliárd forint összértékben, ez a teljes keret 75%-a
 • Még 1000 milliárd forintnyi pályázati keretet szeretne a kormány kiírni, 2017. márciusra pedig a teljes 7 éves keretet hozzáférhetővé szeretnék tenni, ez segíti a tervezhetőséget. 2017-ben lekötni kívánják a teljes kasszát (kötelezettségvállalás), így marad 3 teljes év a megvalósításra.

 

A Fiatal Gazda és a Diverzifikációs pályázat kapcsolata

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2016. 11.23-án közleményt adott ki, melyben felhívja a figyelmet, hogy  az alábbi két pályázati felhívás egymással ellentétes feltételeket támaszt, eltérő támogatási célok alapján nyújt támogatási lehetőséget, ezáltal a támogatások együttesen nem igényelhetők:

 • VP6-6.2.1-16 Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása (a továbbiakban: diverzifikációs támogatás)
 • VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás (a továbbiakban: fiatal gazda pályázat)

A diverzifikációs támogatásban két célterület közül lehet választani (vagy meglevő mezőgazdasági mikrovállalkozás bővítése új tevékenységgel, vagy teljesen új vállalkozás indítása), de mindkét esetben új, nem mezőgazdasági tevékenység indítása a cél. A támogatás lényege, hogy a mezőgazdasági tevékenység mellett több lábon állhassanak a meglevő vállalkozások, és hogy a vidéki térségek helyi szükségleteit kielégítő új vállalkozások induljanak.

A fiatal gazda pályázat keretében új mezőgazdasági vállalkozás indításához nyerhető el támogatás, mivel itt a támogatás célja kifejezetten a mezőgazdasági tevékenység ösztönzése.

 

Vidékfejlesztési pályázatok felfüggesztése

A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt az Irányító Hatóság a nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását (Diverzifikációt), valamint az élelmiszeripari fejlesztéseket (ÉLIP) támogató pályázati felhívások felfüggesztéséről döntött.

A „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című, 13,85 milliárd forint keretösszegű pályázatra a mezőgazdasági termelők, illetve magánszemélyek 2016. október 24-től kezdhették meg támogatási kérelmeik benyújtását. Az Irányító Hatóság közleménye értelmében erre legkésőbb 2016. november 24-ig lesz lehetőségük. Ezt követően a felhívás – a forráskeret kimerülése miatt – felfüggesztésre kerül.

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című, mintegy 141 milliárd forint keretösszegű, 2016. februárjától benyújtható  pályázat  szintén felfüggesztésére kerül. A beadás felfüggesztésére 2016. november 30-án 24 órától kerül sor.

 

Mezőgazdasági pályázatokkal indul a 2017-es év

 • Társadalmi egyeztetésre kerültek a Vidékfejlesztési Program régóta várt pályázatai a Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása (Turisztika), melynek keretösszege 36 milliárd forint, valamint a Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatása (Fiatal Gazda) című, 37,7 milliárd forint keretösszegű mezőgazdasági pályázatok.
 • Továbbá megjelent A Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása című felhívás végleges változata, melynek keretösszege 18 milliárd forint. Támogatott tevékenységek között szerepel  a Kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges munkagépek, önjáró betakarítógépek, egyéb gépek és eszközök, továbbá1 db 80 kW motorteljesítményű kertészeti traktor, és talajművelő gépek beszerzése. 

 

Sikeresen lezárult a TOMETH Kft. kapacitásbővítő beruházása

2016. augusztusában befejeződött a TOMETH Kft. kapacitásbővítő beruházása. A vállalkozás 42 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást  kapott a „Kapacitásbővítő beruházás a Tometh Kft-nél” című, GINOP-1.2.2-15-2015-00033 jelű pályázata során az eszközök beszerzésére. A pályázat során három darab, a gyártókapacitáshoz és a technológia minőségének javításához szükséges gépek kerültek beszerzésre, melyek 50%-a az Európai Fejlesztési Alapból (ERFA) és hazai központi költségvetési előirányzatból került finanszírozásra.

 

Lezárult a Hungarotech 2000 Kft. kapacitásbővítő beruházása

2016. július 2-án sikeresen lezárult  a Hungarotech 2000 Kft. kapacitásbővítő beruházása. A projekt összköltsége  63 658 861 Ft, melyhez  50%-os mértékű támogatást nyert el a cég. A projekt során beszerzésre került  1 db Gardner Denver VS 26-13A csavarkompresszor, valamin 1 db GMA Quatro-Noria sajt-doboz gyártó gép. A projekt eredményeként előálló szolgáltatások minősége javul, termelőkapacitásuk eléri a megfelelő mértéket, a technológiai folyamatok felgyorsulnak, a költségek csökkenek. Az alkalmazott technológiával nemcsak a piaci lehetőségeinket kiszolgáló termelési kapacitás jön létre, hanem az energiahatékonyságnak köszönhetően az előállítási költségek is csökkenek, a termékek hozzáadott értéke pedig növekszik.

Kedvezményezett járások listája

A legtöbb Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásnál többletpont gyűjthető, ha a beruházás kedvezményezett járásban, fejlesztendő járásban, komplex programmal fejlesztendő járásban valósul meg. Ezeknek a fogalmaknak és az egyes járásoknak a besorolását a 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet határozza meg az alábbiak szerint: A járások területi fejlettség alapján történő besorolásánál a társadalmi és demográfiai, lakás és életkörülmények, helyi gazdaság és munkaerő-piaci, valamint infrastruktúra és környezeti mutatókból (négy mutatócsoport) képzett komplex mutatót szükséges figyelembe venni.

Kedvezményezett járások >> Térkép

A szabad vállalkozási zónák településlistája

Társadalmi egyeztetésre kerültek a 2016-os várva várt GINOP felhívások. Egyenlőre úgy tűnik, hogy a szabad vállalkozási zónák településeire fektetik idén is a hangsúly. A szabad vállalkozási zóna besorolást a Kormány területfejlesztési célok érdekében hozta létre, a célok eléréséhez külön törvény alapján meghatározott kedvezményeket biztosít a zónákban. A megvalósított beruházások kapcsán társasági adó, szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás tekintetében érvényesíthetnek kedvezményeket a szabad vállalkozási zónákba betelepülő vállalkozások. A szabad vállalkozási zónává történő kijelölés 5 évre szól, melyet a lejárat előtt a Kormány meghosszabbíthat.

Szabad vállalkozási zóna települései >>Településlista

 

Sikeresen lezárult az Egertej Kft. 300 MFt-os beruházása

Sikeresen lezárult az Egertej Kft. 300 millió forint összegű beruházása, amelyhez 147 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapott az „EMVA technológiai berendezések korszerűsítése” című pályázati kiíráson. A projekt során a technológiai hűtésrendszer és fűtésrendszer korszerűsítése történt meg illetve egyéb termelő berendezések beszerzésére is sor került.

 

Módosított 2015. évi GINOP menetrend

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent a módosított 2015.évi GINOP menetrend, amely felülírta a márciusban meghirdetett pályázati menetrendet. Több jelentős módosítást fogadtak el, amit érdemes végignézni és eszerint előrehozni vagy elnapolni a fejlesztési elképzeléseket.

Kattintson >> A módosított 2015. évi GINOP menetrend

 

A GINOP-os pályázatok első nyertesei

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain. A „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázaton első körben összesen 83 vállalkozás közel 4 milliárd forint uniós támogatást nyert el. Két ügyfelünk is bekerült az első körös értékelésbe: A Tometh Fémtechnika Kft. és a Tóth-Metál Fémtömegcikkgyártó Bt. összesen közel 100 MFt összegű fejlesztést valósíthatnak meg 50%-os támogatási intenzitás mellett. A második-harmadik körös értékelésekre még ebben a hónapban lehet számítani, ezt követően lesz lehetőség az új kiírásokon indulni.Sikeresen lezárult a GYEGÉP Kft. telephelyfejlesztése